Sprawozdanie z Zebrania Członków Polskiego Towarzystwa Fizjoterapii Oddziału Opolskiego, Opole 21.10.2017r.

Zebranie Członków Polskiego Towarzystwa Fizjoterapii Oddziału Opolskiego odbyło się 21.10.2017r. w Auli Audytoryjnej Wydziału Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii Politechniki Opolskiej. Zebranie oraz szkolenie było współorganizowane przez Polskie Stowarzyszenie Specjalistów Fizjoterapii.

W trakcie spotkania uczestnicy mieli okazję wysłuchać wykładu pt. “Holistyczne podejście do rehabilitacji sportowców” prowadzonego przez przedstawiciela firmy Bardo Med Kraków – p. Michała Kaczmarka.

Następnie odbyły się warsztaty praktyczne dotyczące wybranych elementów diagnostyki i fizjoterapii  sportowej  z zastawaniem terapii manualnej (osteopatia) oraz  metod nowoczesnej  fizykoterapii. Podczas części praktycznej przedstawiono efekty działania lasera, fali uderzeniowej, a także innowacyjnego urządzenia TECAR.

Doctor Tecar Standard (TECAR – Transfer Elektryczny Pojemnościowy i Rezystywny) jest nowoczesną terapią opatentowaną przez firmę Mectronic Medicale, opierającą się na stymulacji energii wewnątrz tkanek, przyspieszając fizyczną regenerację i naturalną kondycję. Doctor Tecar rozwiązuje problemy zdrowotne związane z chorobami kości, stawów, jak również urazami wiązadeł oraz mięśni.

Po części otwartej odbyło się zebranie członków Polskiego Towarzystwa Fizjoterapii Oddziału Opolskiego, na którym poruszany był m. in. temat dotyczący czynności zawodowych fizjoterapeuty.

Wordpress Gallery Plugin Free